Skip to the main content

Gedragsregels voor bridge

Gedragsregels voor bridge

Geplaatst op maandag 12 december 2016

Zoals elke sport wordt ook bridge volgens Spelregels gespeeld. Er zijn 93 artikelen waar een arbiter op terug kan vallen bij onregelmatigheden aan tafel. Het vreemde is dat bij praktisch iedere sport het volledig wordt geaccepteerd dat de regels worden toegepast, echter bij bridge lang niet altijd. “Ik speel niet met het mes op tafel”, is een veel gehoorde kreet van spelers die het maar niets vinden als er een arbiter aan tafel wordt geroepen. Om misverstanden te voorkomen, dit komt praktisch niet voor bij officiële bonds- en districtswedstrijden. Daar is het roepen van de arbiter bij eventuele overtredingen een onderdeel van het spel, zoals het ook hoort.
De strekking van de Spelregels zegt o.a. het volgende: De Spelregels zijn ontworpen om de juiste gang van zaken vast te leggen en een passende regeling vast te stellen, wanneer van de juiste gang van zaken wordt afgeweken. Een speler die een overtreding begaat, behoort iedere opgelegde straf hoffelijk te aanvaarden. De Spelregels zijn niet in de eerste plaats bedoeld voor het toekennen van straf in geval van een onregelmatigheid, maar veeleer voor het herstellen van de schade. Gewenste gang van zaken aan de bridgetafel:

  1. Een speler behoort zich altijd hoffelijk te gedragen tegenover zijn/haar partner;
  2. Een speler stelt zich eveneens hoffelijk op tegenover de beide andere spelers aan tafel, de tegenstanders;
  3. Communicatie tijdens het bieden gaat uitsluitend door middel van de kaarten uit de biedingbox; 4. Communicatie tijdens het spelen gebeurt uitsluitend door het spelen van de kaarten;
  4. Een speler die een onregelmatigheid begaat roept ZELF de arbiter;
  5. Een speler accepteert een beslissing van de arbiter.
    Punt 1 Het is bijzonder irritant als een partnership aan tafel zich onnodig gaat opwinden over een verkeerde bieding of een onjuiste manier van af- of tegenspelen. Parkeer een fout, haal diep adem en begin aan het volgende spel. De praktijk heeft inmiddels geleerd dat, wanneer spelers zich bijzonder gaan opwinden in de negatieve zin, zij op het volgende spel een slecht resultaat behalen.
    Punt 2 Het komt wel eens voor dat spelers aan tafel gaan zitten zonder de tegenstanders te begroeten. Dit is niet eens onhoffelijk, maar eerder onbeschoft.Bridgen gaat echt met zijn vieren en zonder tegenstanders bestaat er geen bridge. Respecteer de tegenstander.
    Punt 3 Bieden is bijzonder moeilijk, zeker als je niet duidelijk begrijpt wat je partner bedoelt. Het is lastig, maar laat niet merken dat je wellicht een probleem hebt dat je het liefst even met je partner zou willen bespreken. De andere spelers aan tafel hebben dat ook in de gaten. Het is niet voor niets dat bij officiële nationale en internationale wedstrijden gebruik wordt gemaakt van schermen op tafel.
    Als beginnende bridger leer je allemaal bijna hetzelfde systeem. Iemand die langer speelt gaat zijn systeem aanpassen en uitbreiden met conventies. Deze afspraken staan op een systeemkaart. Deze systeemkaart wordt voor aanvang aan de tegenstanders overhandigd, zodat zij kunnen weten wat jullie biedingen betekenen. Daar hebben zij recht op.
    Punt 4 Na het bieden is tegenspelen lang niet zo makkelijk als uitspelen. Bij het uitspelen ziet de leider immers twee handen. De dummy mag slechts de kaarten bijspelen die door de leider worden genoemd. Hij mag de leider op geen enkele manier een aanwijzing geven wat de leider het beste kan doen.De andere twee spelers aan tafel zien alleen hun eigen hand en zullen toch zo goed mogelijk proberen tegen te spelen. Zij mogen geen gebruik maken van signalen van hun partner zoals bijvoorbeeld een gezichtsuitdrukking of een geluid.
    Punt 5 Een speler die een onregelmatigheid begaat of denkt dat hij misschien een onregelmatigheid heeft begaan, kan het beste zelf de arbiter roepen. Hij vestigt dan ZELF de aandacht op een eventuele onjuiste gang van zaken.
    Punt 6 Een arbiter is er niet om ‘overtreders’ te straffen, maar om te voorkomen dat de ‘niet overtreders’ geen nadelige schade ondervinden door een onregelmatigheid. Accepteer een beslissing van de arbiter die hij aan tafel neemt, en als je van mening bent dat de arbiter het wellicht niet goed heeft gedaan kom daar dan later op terug. Dat later kan zijn na afloop van de ronde, maar soms ook pas aan het einde van de wedstrijd. Een van de allergrootste voordelen bij bridge is dat spelers tegen een beslissing van de arbiter in protest kunnen gaan. Een protestcommissie van de vereniging, het district, de organisator, of de NBB buigt zich over het protest en beoordeelt of de arbiter de arbitrage juist heeft afgehandeld. Correctie van de beslissing van de arbiter is mogelijk. Dit zal zelden op dezelfde dag of avond gebeuren. Wees dus nooit boos op een arbiter als zijn beslissing een slechte score oplevert. De onregelmatigheid heeft hij immers niet begaan, noch je tegenstanders, maar jijzelf of je partner.

Barbara van Dijk

Wedstrijdleider

 

Andere artikelen

Nakaarten: 2025-04-07 terugkomen in sans atout contract (17)

Partner komt tegen Sans Atout uit met een hoge kleur. Hoe help je je partner?

10/04/2025 - René Verhoeven

Nakaarten: 2025-03-07 nakaarten in de praktijk (16)

Helaas worden niet alle tips gelezen, daarom een interessante tip op herhaling.

07/03/2025 - René Verhoeven

Nakaarten: 2025-02-16 langste of hoogste kleur eerst (15)

Kies je voor je langste kleur of kies je voor een beter betalende hoge kleur?

16/02/2025 - René Verhoeven